„Omul care vede lucruri frumoase în locurile în care alții nu văd nimic” – cred că aceasta este fraza cea mai potrivită pentru a o descrie pe invitata mea din acest interviu. Pe Mirela Oprea am descoperit-o atunci când a vorbit, în cadrul evenimentului TEDx Zorilor Salon Human : Kind din 2021, atât de frumos despre îndeplinirea visurilor și care sunt argumentele științifice care atestă beneficiile acestui proces. Când a pomenit despre ateliere de Dream Management, o carte pe acest subiect, chiar și despre o școală pe aceeași temă, am căutat rapid pe Google despre acest concept și am fost fascinată de tot ceea ce am citit și de tot ceea ce și-a propus să facă pentru a-i ajuta pe oameni să-și clarifice și să-și îndeplinească visurile. Cum eu sunt o „visătoare” din fire, am simțit că acest concept este despre și pentru mine. Imediat cum am putut, mi-am comandat cartea, pe care am citit-o din scoarță în scorță, savurând fiecare pagină și idee. Am descoperit foarte multe informații valoroase despre noi ca oameni și ce poate face creierul nostru dacă îi dăm voie sau îl sprijinim, despre ce poți face ca să devină realitate cele mai interesante și mai diverse visuri ale tale și ale altora, iar pe lângă toate astea am descoperit și foarte multe povești fascinante despre oameni și modul în care dorințele lor au devenit realitate cu puțin ajutor. Ei bine, sper ca după acest interviu să vă convingeți de ceea ce înseamnă sintagma „a lucra la visul tău” și că veți avea curajul să vă urmați calea pe care v-o doriți pentru voi, nu cea pe care v-o recomandă sau impun alții.
Mă bucur că am avut ocazia să vorbesc cu o femeie atât de fascinantă și puternică în „Luna femeii”, chiar înainte de „Ziua Internațională a Femeii” și îmi doresc ca fetele/femeile care mă citesc, să-și valorifice potențialul la maximum și să facă exact ceea ce visează să facă și să aibă încredere în forțele proprii, pentru că vor reuși.
Care sunt acele cuvinte care reușesc să vă descrie pe deplin?
Sincer… nu ştiu. E tare greu de ales un set de cuvinte. Nu m-am gândit niciodată la asta. Am fost mereu în schimbare şi re-inventare personală, aşa că poate acestea sunt două dintre cuvintele importante

Ce înseamnă să fii un Dream Manager? Povestiți-mi parcursul dumneavoastră spre această titulatură și de unde a venit ideea de a-i ajuta pe oameni să-și îndeplinească visurile?
Spus foarte simplu, un Dream Manager este o persoană care susţine alte persoane să îşi identifice şi să îşi realizeze aspiraţiile personale. Există două „adevăruri” pe care le promovăm în comunitatea noastră. Primul este că toată lumea are nevoie de un Dream Manager. Noi toţi ne realizăm visurile în măsura în care suntem încurajaţi şi susţinuţi. Nimeni nu poate realiza aproape nimic de unul singur. Al doilea „adevăr” este că oricine poate fi Dream Manager, mai ales: părinţii, cadrele didactice, managerii, antreprenorii, soţii şi soţiile etc. Uneori suntem Dream Manager chiar fără să ştim şi fără să vrem. Ceea ce facem noi, cei din comunitatea de Dream Management diferit este că ne folosim de puterea ştiinţei pentru a ajuta oamenii să se angajeze şi să se menţină pe drumul visurilor lor. Învăţăm despre şi punem în lucru concepte şi tehnici din ştiinţe precum: ştiinţa comportamentului uman (behaviour science), psihologie, ştiinţa funcţionării creierului, ştiinţele comunicării etc.
M-am întâlnit prima oară cu acest concept citind cartea „The Dream Manager” a lui Mathew Kelly. Este povestea un pic romanţată a unei companii din Statele Unite în care managementul a decis să ajute oamenii să îşi realizeze obiective persoanele. Nu faimoşii KPIs, ci obiective simple, visuri, precum cumpărarea unei case, o vacanţă deosebită, etc. Am fost fascinată de idee şi mi-am dorit ca ea să fie adaptată pe scală largă.
La începutul cărții dumneavoastră, într-o notă menită să-l ajute pe cititor să decidă dacă să cumpere cartea, precizați că sunteți o cititoare avidă. Când a început să vă captiveze lectura?
În şcoala primară. Citeam toate cărţile de poveşti pe care puteam să pun mâna, iar apoi am învăţat să merg la biblioteca din cartier. A fost o mană cerească momentul în care s-a deschis acea bibliotecă. În câţiva ani am citit toate cărţile de poveşti pe care le aveau, dar ce noroc că între timp am crescut şi am început să trec la romane. 🙂

Care sunt acele cărți care v-au format ca om și care sunt cele care v-au format ca profesionist în domeniul în care activați? Puteți face un top 3 pentru ambele categorii?
Nu, din păcate nu pot să fac un top 3. Am citit mii de cărţi şi fiecare a avut rolul ei mai mult sau mai puţin important. Fiecare mi-a înaripat fantezia, mi-a adus o informaţie valoroasă, mi-a deschis noi perspective, mi-a dat speranţă, m-a învăţat să gândesc sau să simt. În schimb, poate că aş putea să fac un top 3 al genului de cărţi care au fost cele mai importante pentru mine. Aş începe cu cărţile de psihologie pozitivă, care ne învaţă cum să ne cultivăm emoţiile pozitive, trăsăturile pozitive de caracter, compasiunea şi chiar fericirea. Apoi aş menţiona cărţile care popularizează descoperirile din domeniul ştiinţei funcţionării creierului şi al psihologiei. În fine, în ultima vreme sunt pasionată de cărţi despre schimbarea comportamnetului uman. Acestea – la nivel profesional. La nivel personal, aş menţiona mai ales scrierile autobiografice.
„If you can dream it, you can make it.” – Walt Disney
Ce i-ați spune unui cititor la început de drum ca să-l faceți să înțeleagă necesitatea și importanța lecturii, atât pe plan personal, cât și profesional?
Găseşte cărţile potrivite pentru tine! Dacă te plictiseşti citind, poate că încă nu ai găsit cartea potrivită pentru tine. Lectura e una dintre cele mai captivante şi fascinante activităţi umane. Aşa că dacă pentru tine nu e aşa deocamdată nu înseamnă decât că trebuie să cauţi ce ţi se potriveşte. La fel cum dacă mergi la magazin să îţi cumperi o pereche de pantaloni, nu renunţi dacă primele 3 perechi nu îţi plac sau nu îţi vin. Nu spui: „Gata, eu nu mai port pantaloni în viaţa mea”. Schimbi magazinul, mai cauţi un pic, poate ceri un sfat.

Care credeți că este sau ar trebui să fie rolul literaturii în societatea actuală și de ce tinerii nu se mai simt atrași de lectură?
Acum e foarte multă competiţie pentru atenţia tinerilor. Social media în primul rând, dar nu numai. Eu nu cred că tinerii nu se mai simt atraşi de lectură. Sunt foarte mulţi tineri care citesc. Poate la fel de mulţi, sau chiar mai mulţi decât acum 10-20 sau 30 de ani. Adevărul e că nu ştim, pentru că nu se prea fac studii serioase.
Pentru cei care doresc ca tinerii să citească mai mult eu am două recomandări.
Una e pentru părinţi: „Părinţi, luaţi voi cartea în mână de când copiii sunt foarte mici. Copiii învaţă prin copierea comportamentului adulţilor. Dacă nu vă văd pe voi niciodată citind, de la cine să înveţe? Apoi, citiţi-le celor mici de la cele mai fragede vârste. Nu aşteptaţi să ajungă de vârstă şcolară: atunci e deja cam târzior”.
A doua recomandare e pentru edituri: „Dragi editori, cu tot respectul, dar voi nu ar trebui să fiţi în business-ul de tipăritură de carte, voi ar trebui să fiţi în business-ul de promovare a lecturii. Deci organizaţi evenimente, momente şi adevărate trend-uri, mişcări sociale care să încurajeze lectura. Nu staţi pasivi, pentru că vă pierdeţi piaţa. Nu e corect să deplângeţi faptul că aşa de puţini români citesc dacă voi nu aveţi iniţiative serioase de încurajare a lecturii. Cine să cultive această piaţă dacă nu voi?”.
Aveți un motto după care vă ghidați în viață? Dacă da, care este acela și cum vi l-ați ales/creat?
Sunt multe citate motivaţionale frumoase, dar eu nu prea cred în ele, pentru că viaţa e schimbătoare şi ce se potriveşte într-un moment, poate nu se mai potriveşte în altul. Mi-a plăcut un citat atribuit lui Walt Disney care a spus: „If you can dream it, you can make it”.

La momentul actual foarte mulți oameni sunt nefericiți pentru că fac ceea ce nu le place, iar marea lor majoritate nici nu îndrăznesc să își imagineze cum ar fi să își descopere menirea și să o practice. De ce s-a ajuns aici și care ar fi posibilele soluții?
De multe ori se ajunge aici pentru că talentele naturale ale copiilor sunt inhibate, pe motiv că nu o să fie bănoase: „Ce e aia să te faci actriţă / asistent social / profesor / etc. Ai înnebunit? Noi suntem familie de arhitecţi.” Am o prietenă care a avut o pasiune pentru istorie toată viaţa ei. Dar tatăl ei a fost avocat şi a descurajat-o: „O să ajungi o amărâtă de profesoară la ţară”. A renunţat şi a lucrat mulţi ani în alte domenii. De curând mi-a scris fericită că predă istoria într-un liceu din oraşul nostru şi că e cea mai fericită persoană.
Posibile soluţii? Eu o iau tot pe cale ştiinţifică. Există studii şi cercetări care arată cum se produc reorientările profesionale de succes. O carte de căpătâi pentru mine în acest sens este „Identitatea profesională” de Herminia Ibarra, care a descoperit câteva strategii neconvenţionale pe care ea le recomandă şi pe care eu le-am aşezat la baza intervenţiilor mele cu cei care sunt în aceste situaţii.
Cum a venit ideea de a face atelierele de „Dream Management” și cum îi pot ajuta acestea pe oameni să își îndeplinească visurile și să devină cele mai bune versiuni ale lor?
Cum spuneam, după ce am citit cartea lui Matthew Kelly, care a avut un impact deosebit asupra mea. Mulţi oameni au pornit pe drumuri noi în urma atelierelor şi cred că acest lucru a fost posibil pentru că am aşezat multă ştiinţă la baza a ceea ce promovez.

Care ar fi cel mai la îndemână exercițiu pe care ar putea să-l facă un cititor pentru a fi mai aproape de identificarea și împlinirea visului său?
Sunt multe exerciţii. Câteva le-am descris pe site-ul meu. Exerciţiul de la care pornim mereu este „Lista Visurilor”. O listă cu 100 de visuri, pe diferite domenii ale vieţii: sănătate, relaţii, timp liber, carieră etc.
„Am citit mii de cărţi şi fiecare a avut rolul ei mai mult sau mai puţin important. Fiecare mi-a înaripat fantezia, mi-a adus o informaţie valoroasă, mi-a deschis noi perspective, mi-a dat speranţă, m-a învăţat să gândesc sau să simt.”
Care este definiția visului care vă încântă cel mai mult și de ce?
Un vis este un viitor mai bun în căutarea unui arhitect care le va arăta altora cum să îl transforme în realitate. Îmi place această definiţie pentru că ilustrează faptul că nu suntem singuri pe calea realizării lui. O a doua definiţie care îmi place este: “Un vis este o imagine a viitorului care îţi energizează mintea, voinţa şi emoţiile şi care te inspiră să FACI tot ce poţi ca să îl realizezi.”
Atunci când suntem tineri e important să avem modele care să ne inspire să devenim mai buni și mai buni în ceea ce facem și la care să ne raportăm atunci când ajungem la maturitate. Dumneavoastră aveți astfel de modele? Ce ați luat de la acestea și ați interiorizat?
Modelele mele sunt mai ales autorii cărţilor pe care le citesc. Îmi place să citesc despre autorii cărţilor mele preferate. Să le înţeleg contextul, psihologia, contribuţia la umanitate dincolo de scrierile lor.

Pentru că denumirea seriei sub care se va publica acest interviu se numește „interviuri-poveste”, o să vă rog să împărtășiți o poveste care v-a inspirat și v-a motivat să vă continuați activitatea.
O să împărtăşesc o proveste despre Ionuţ, fratele meu, de meserie actor. Când s-a mutat în apropierea ghettourilor din Ferentari, cel mai rău famat cartier din Bucureşti, ca să fie mai aproape de copiii cu care crease trupa de teatru Playhood, mi s-a strâns inima. Droguri în venă, clanuri, interlopi, trafic de carne vie – astea erau cuvintele cu care asociam zona aceea. Cum să se ducă să locuiască acolo singurul meu frate? Nu l-am întrebat despre visul lui. Ce vis putea să crească acolo? La un atelier de Dream Management a venit Mădălina, partenera lui. Cu o voce mică ne-a vorbit despre visul lor. O casă, un refugiu, un loc în care cei mai improbabili artişti ai României să găsească mentori şi aparatură care să îi ajute să crească.
Era mai rău decât îmi imaginasem. Spre ruşinea mea, sperasem că nu exista nici un vis. Dar visul era şi încă mare. Aş fi vrut să mă duc la Mădălina şi să o scutur. “Fată, aţ’ înnebunit?”. Dar nu se făcea: eram doamna cu visurile. Participanţii au început cu întrebările, conform metodei COPIL, pe care am dezvoltat-o în comunitatea de Dream Management. Şi cum vreţi să arate casa asta? C de la clarificare! Şi cum aţi putea să transformaţi obstacolul x într-o oportunitate? Hopa, litera O de la obstacol. Şi ce ai putea să faci, un pas mic, care să te aducă mai aproape de visul tău? Iaca şi litera P. Şi cine are inimă bună pentru visul vostru? Cine ar putea să vă ajute? Litera I. Şi cum vă construiţi liniştea mentală şi emoţională necesară? Litera L de la linişte. Şi tot aşa, cu întrebări, cu încurajări, cineva să ajute cu o informaţie, cineva să vorbească cu altcineva şi din una în alta, anul trecut Mădălina, Ionuţ şi puştii lor, cu ajutorul Asociaţiei Zi de Bine, au inaugurat Studiourile Ferentari.
Ca această poveste sunt multe altele. Oameni care îmi scriu după un timp despre felul în care au reuşit să realizeze un vis pe care nu l-ar fi crezut posibil, dar despre care au vorbit totuşi la un atelier sau la un curs. Iar asta este motorul motivaţiei mele. Îmi dă energie şi mult sens în viaţă.
„Dacă te plictiseşti citind, poate că încă nu ai găsit cartea potrivită pentru tine. Lectura e una dintre cele mai captivante şi fascinante activităţi umane.”
Pe Mirela Oprea o puteți găsi pe:
Site-ul personal – mirelaoprea.com