Vara aceasta a părut să treacă destul de repede, dar pentru mine s-a încheiat într-un mod plăcut și productiv. De ce zic asta? Pentru că am avut posibilitatea să fiu fotograf acreditat la MMB 2021 și să particip atât la conferința organizată la Hotelul Caro, cât și la MMB Showcase Festival, organizat la Expirat.

O să vă povestesc despre fiecare workshop, panel sau interviu la care am luat parte. Pe de o parte am ascultat și mi-am dat voie să fiu inspirată de fiecare speaker, pe de altă parte, a existat și partea foto, așa că articolul va fi presărat cu fotografii pe care le-am realizat de-a lungul a trei zile de conferințe și două nopți de concerte la Expirat (* cu mențiunea că nu am participat la tot ceea ce oferea programul și am surprins ceea ce am ales și am crezut că este mai important pentru mine).

Ca să vă faceți o idee despre ce înseamnă să fii fotograf acreditat la un eveniment, o să vă spun pe scurt cum au decurs lucrurile în acest caz. În aceste 3 zile am realizat peste 2500 de fotografii, pe care mai apoi a trebuit să le triez și din care să aleg acele câteva cadre care au surprins esența a ceea ce am văzut și auzit. Eu încă nu am făcut un bilanț, dar am avut pe zi, în medie, 800 de cadre trase (fără concerte) și am rămas, tot în medie, cam cu 200-250 din care va trebui să le aleg pe cele mai the best. Nu mă plâng, pentru că sunt pasionată de ceea ce fac, dar am menționat aceste date doar pentru a vă face o idee despre munca pe care un fotograf o depune la un eveniment la care alții cred că s-a dus să se relaxeze sau să vorbească cu „artiștii”, whatever that means. Îmi place să-mi respect angajamentul pe care mi l-am luat față de organizator pentru a livra niște cadre care „să spună” ceva despre tot ce a avut loc, așa că, mai mult ca sigur voi mai participa la evenimente de acest gen și cu siguranță îmi doresc să revin la MMB și în 2022.

Ca să trec direct la subiect, o să vă spun pe scurt titlul workshop-ului/panel-ului/interviului la care am participat, ce mi-a plăcut, cu ce am rămas, ce mi s-a părut cel mai interesant și o să atașez fotografiile făcute în timpul fiecăruia.

„Plan Your Career” cu Andra Pintican

Primul workshop la care am intrat a fost cel despre planificarea carierei și a avut-o drept speaker pe Andra Pintican, care a oferit lecții de valoare pentru toți cei care au fost în sală. „Make it count!” a fost unul dintre îndemnurile ei. Pe lângă vorbele bine alese, care îi dovedeau experiența de bună vorbitoare în public (deși a spus că are emoții și s-a întrebat dacă lumea va fi dispusă să o asculte), cel mai mult mi-a plăcut că a legat un dialog cu publicul, a dat microfonul din mână în mână și i-a lăsat pe oameni să vorbească despre ei, despre cine sunt, ce fac și ce și-au propus. A adresat întrebări dificile, care au plutit prin aer, dar pentru care ea le-a dat timp de gândire oamenilor. Fiecare și le-a notat conștiincios pe carnețel sau laptop și urmează să cugete la ele într-o noapte cu un pahar de vin în față.

Mi-a plăcut și că a făcut un exercițiu de imaginație ce a relaxat publicul și l-a făcut încrezător și l-a adus mai aproape de viziunea și cuvintele ei.

În momentul în care se apropia de final, Andra le-a spus că are și un cadou pentru cei care o să pună întrebări. A fost timp doar pentru 5 întrebări și tuturor celor care le-au pus le-a oferit câte o carte scrisă de ea, care să le fie ghid pe parte de productivitate, cu tips & tricks pentru viața personală și profesională.

„Songwriting workshop” cu Dan Byron

Despre trupa byron știam de la Live pe Plajă, însă știam prea puține despre solistul acestei trupe – Dan. A fost o încântare să-l ascult, asta pentru că a fost dezinvolt, a comunicat cu publicul ca și cum ar fi fost cu prietenii în oraș și a oferit sfaturi valoroase pentru cei care scriu versuri și texte, dar vor să o facă și mai bine.

Printre slide-urile cu teorie a integrat și recomandări de cărți sau visual-uri haioase cu imagini bine alese. A vorbit despre metafore, rime, refren, pre-refren, chestii tehnice sau obișnuite. A vorbit despre exerciții de scriere, în care pur și simplu scrii ce-ți vine și cum îți vine.

Mi-a plăcut mult că a fost sincer, direct, a exemplificat aproape tot ce a avut pe material, a avut informații ușor de înțeles și aplicat și i-a îndemnat pe oameni să scrie, să fie cât mai true când fac asta și să se lase duși de val. Discursul și pregătirea lui m-au convins că trebuie să îl revăd într-un concert live cu trupa. A știut să destindă atmosfera, a făcut oamenii să râdă și să fie curioși de ceea ce va spune în continuare și, zic eu că i-a ieșit, pentru că la el s-au luat cele mai multe notițe.

„Mental Health Workshop” cu Andreea Talmazan

Sincer, aveam nevoie de un astfel de workshop și tot ceea ce a spus Andreea a fost de ajutor. S-a vorbit despre ce înseamnă faimă și succes, despre modul în care se „naște” și se dezvoltă un artist sau o trupă, despre parcursul acestuia sau acesteia în industria muzicală.

S-a vorbit punctual despre documentare care înfățișează viața unor artiști renumiți și de ce sunt ele interesante de văzut și de analizat pentru cei care își doresc să pășească în lumina reflectoarelor și nu numai. S-au vehiculat mai multe titluri, dar mi-a rămas în minte unul referitor la The 27 Club: „27: Gone Too Soon” pe care îl găsiți pe Netflix.

Lucia & band @Expirat, MMB Showcase Festival

Seara m-am îndreptat spre bine-cunoscutul club în care cântă preponderent trupe de rock sau din zona undergroundExpirat. Asta pentru că aveau loc concerte găzduite tot de MMB, reunite sub denumirea de MMB Showcase Festival cu rolul de a le da ocazia unor trupe de la noi sau din afară să cânte după o lungă perioadă de tăcere, dar și să-și mărească baza de fani.

Îmi doream de mult să o văd pe Lucia live, încă de când era semnată la Global Records, și vă spun sincer, nu m-a dezamăgit prestația ei. Fire sensibilă, visătoare, dedicată în totalitate muzicii pe care o face și o cântă, Lucia a ieșit în evidență prin simplitate. Atât prin vestimentație, cât și prin modul de a cânta alături de trupa sa, Lucia a emanat o energie tare faină, care sper să se simtă și în fotografiile de mai jos.

Au mai fost și alte trupe în prima seară, dar nu am reușit să mai stau decât la Baba Dochia, o trupă din Cluj, cu potențial și cu mesaj.

Următoarea zi de MMB a fost la fel de interesantă și încărcată ca și prima. Au fost speakeri tare faini, iar oamenilor de ieri li s-au mai adăugat alții și mai calzi și mai frumoși.

What’s Up, Doc? How to Remain Sane In the Music Industry – Moderator: Andreea Talmăzan; Speakers: Olivia Addams, Anca Lupeș, Cristi Stan, Teodora Moroșanu

Un panel de care aveam nevoie cu toții, mai ales după o perioadă atât de tulbure, dar mai ales artiștii care au fost loviți cel mai dur și nici nu au avut parte de ajutor din partea statului în general. Mi-a plăcut mult vulnerabilitatea pe care au lăsat-o să se întrevadă cei care au fost invitați să vorbească. E bine să știi cu ce probleme se confruntă ceilalți oameni pentru a-i putea înțelege mai bine și a empatiza cu ei.

I’m With the Band! An Artist’s Dream Team – Moderator: Andrei Ilie; Speakers: Anamaria Hâncu, Cristi Ochiu, Cătălin Muraru, Vlad Pârvulescu

După părerea mea, acesta a fost unul dintre cele mai interesante panel-uri dintre toate cele la care am participat. De ce? Pentru că invitații erau oameni din jurul artiștilor, fiecare reprezentând o parte a echipei unui artist, deci constituind un element cheie într-un proces mai amplu: communication manager, booking agent, head of A&R și un managing partner. S-a vorbit despre cum se construiește o echipă în jurul unui artist, ce face fiecare, de ce e nevoie de omul potrivit la locul potrivit și multe insight-uri din domeniu. A fost o discuție fascinantă!

Keynote Interview: Marius Moga – Moderator: Anca Lupeș

La interviul lui Marius sala a fost pentru prima dată plină, iar oamenii i-au sorbit fiecare cuvânt. Deși știam că Moga e o personalitate importantă în muzica românească, acum chiar m-am convins datorită poveștilor pe care ni le-a împărtășit, despre oameni pe care i-a cunoscut și locuri în care a fost, despre ceea ce a construit în toți anii aceștia, despre voci și tinere talente pe care le-a descoperit. M-a fascinat modul în care a povestit totul, cu degajare și asumare, într-un mod sensibil, aparte. Îmi place OMUL – Marius Moga și mi-ar plăcea să-l întâlnesc mai des.

Radio Is Dead. Long Live Radio! – Moderator: Dan Fințescu; Speakers: Ella Călin, Andrei Stroe, Corina Vîlcu

Ultimul panel la care am participat în cea de-a doua zi. A fost o discuție foarte detaliată despre ce înseamnă radio, de ce se aude muzica care se aude, cum se realizează topurile și cum știu radio-urile preferințele oamenilor, ce înseamnă să fii radio-plugger, cum poate intra un artist cu o piesă pe radio și multe altele. Am descoperit 4 oameni faini, vechi prieteni, care vobeau din vasta lor experiență cu pasiune și bucurie.

Rockabella @Expirat, MMB Showcase Festival

A doua seară la Expirat a fost asezonată cu rock și vioară. Mărturisesc că până la acel moment nu ascultasem Rockabella, dar ce am auzit live, m-a făcut să îi caut pe Spotify și să trec prin lansările lor. Sunt niște piese tare interesante, un amestec de ritm, cu sensibilitate și versuri pline uneori de bucurie, alteori de tristețe. M-a impresionat și prestația lor artistică și deși i-am zis și Alinei (violonistei) după concert, mai scriu odată și aici: după concertul acesta și-au mai câștigat un fan.

What About the Venues? – Moderator: Ilinca Ghișoiu; Speakers: Codruț Dumitrescu, Antonio Nartea, Bogdan Cotîrță

Ziua a treia a început într-un mod trist, datorită discuției despre necesitățile patronilor de localuri sau de cluburi care au ieșit mai mult pe minus în perioada pandemiei și a căror situația nu s-a îmbunătățit datorită lipsei unor măsuri clare care să le reglementeze activitatea. Cel mai mult m-a impresionat Bogdan Cotîrță, când l-am văzut cu cearcăne adânci sub ochi, în timp ce povestea că a plătit din bani proprii tot ce a investit într-un centru cultural din Timișoara, numai pentru a le da oamenilor talentați un loc unde să se desfășoare și nu și-a recuperat neapărat investiția, ba din contră, a rămas dator și prietenilor de la care a împrumutat unele instrumente sau care l-au ajutat în diferite moduri.

Your Music in My Commercial – Moderator: Lucia; Speaker: Seppl Kretz

A fost un interviu interactiv pentru că Seppl și-a dorit să împărtășească cu publicul său reclame la care a lucrat, dar și-a dorit și să asculte demo-urile de piese trimise de oamenii prezenți în sală și să le ofere un feedback sau să le spună dacă acestea sunt sau nu potrivite pentru a fi coloana sonoră a unei reclame. A avut răbdare să le asculte pe majoritatea, iar unele l-au impresionat vizibil. La final, la secțiunea de Q & A, a răspuns cu răbdare fiecărei curiozități pe care au avut-o cei din public.

Show Me the Money! Revenue Streams for Artists – Moderator: Cornel Ilie; Speakers: Monica Munteanu, Marian Soci, Ilinca Ghișoiu, Cristi Beiu

Spekerii din cadrul acestui panel s-a simțit că aveau o chimie aparte, care le-a permis să vorbească fără ocolișuri despre bani, profit, câștiguri. Nu s-a ferit nici unul dintre ei să dea nume de artiști și să spună cu ce probleme s-au confruntat de-a lungul timpului. S-a râs, s-a glumit, s-au arătat date exacte, s-a discutat despre merch, încasările din stream-urile de pe Spotify sau YouTube sau de la concertele din diferite locații.

Women In Music – Moderator: Razvan Patachi; Speakers: Neeta Ragoowansi, Corinne Sadki, Anamaria Hâncu, Kornelia Binicewicz

Un panel ca o gură de aer pentru că s-a vorbit despre femei, puterea lor, rolul lor în muzică și în societate în general, la care au luat parte femei puternice, talentate, care au au dorința și puterea să schimbe ceva în domeniul lor de activitate.

Keynote Interview: Adrian Despot – Moderator: Andreea Vasile

Ultimul interviu la care am participat și care mi-a marcat întreaga experiență de la MMB. Trebuie să recunosc că nu știam atât de multe despre Adi, dar după acest interviu am rămas fascinată de el ca om. A fost atât de sincer încât aproape toată sala a plâns. A fost cu energie, cu confesiuni, cu vorbe de duh. Din tot ce a zis mi-au rămas câteva frânturi pe care vreau să le las aici:

  • „Facem muzică ca să ne simțim înțeleși.”;
  • „Fericirea e în mine și în familie. Nu e despre bani.”;
  • „Stăm cu capul plecat. Nu ne uităm unii la alții pe stradă.”;
  • „Ne place să ne uităm la artiști asumați, dar noi ne ascundem după hainele pe care le purtăm.”.

Întregul program al Mastering the Music Business 2021 poate fi consultat pe site, împreună cu toate detaliile despre speakeri și moderatori, iar pentru asta, click aici.

Mă bucur că am putut să iau parte la această conferință, a fost o experiență foarte interesantă și mi se pare fain că am putut să privesc un pic mai îndeaproape această lume, atât de asemănătoare cu a noastră, dar deosebită în același timp. Mulțumesc organizatorilor pentru încrederea în tinerele talente, pentru răbdare și pentru că au adus oameni atât de frumoși într-un singur loc!

„Povețe ia, dar judecă tu însuți.” – William Shakespeare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s