Salut și mă bucur că vă regăsesc din nou pe blogul meu!
Ăsta este al zecelea articol de pe blog de anul acesta și cum 10 e un număr special, voi trata și eu un subiect mai special.
În caz că nu știați, o dată cu apariția fenomenului Harry Potter, luna iulie a fost decretată luna magiei. De ce? Pentru că atât creatoarea personajului Harry Potter, J.K.Rowling, cât și însuși personajul, își serbează ziua pe data de 31 iulie.

Seria de romane fantasy mi-a făcut copilăria mai frumoasă, mie și altor câtorva milioane de copii din întreaga lume, dar și adulților.
Articolul acesta l-am început încă de anul trecut, dar a stat în ciorne până acum, când m-am hotărât să reformulez ce am scris atunci și să mai adaug câteva fotografii din colecția personală. Atunci am scris: „În lumea în care trăim și agitația creată de nerăbdarea noastră aș da orice pentru a avea șansa de a trăi măcar o zi în lumea lui Harry Potter. În lumea în care nu hainele și banii fac diferența, ci cunoștințele, răbdarea și prietenia, schimbă cursul istoriei.”
Așa că voi completa ideea și vă voi introduce în lumea magiei!
Am nevoie de puțin context, așa că vă voi spune despre J.K.Rowling și cum i-a venit ei ideea de a crea personaje care au devenit cunoscute în toată lumea.
Joanne „Jo” Rowling (cunoscută ca: J. K. Rowling și Robert Galbraith, n. 31 iulie 1965, Yate, Gloucestershire, Anglia) este o autoare britanică, cunoscută mai ales pentru scrierea romanelor de fantezie Harry Potter. Cărțile din seria Harry Potter au atras atenția întregii lumi, câștigând mai multe premii și vânzându-se în mai mult de 400 milioane de exemplare. Aceste cărți au fost ecranizate în opt filme, la care Rowling a aprobat scenariile, iar în penultimul film a deținut controlul creativității.
Este cunoscută pentru acțiunile sale filantropice, sprijinind multe organizații caritabile precum Comic Relief, One Parent Families, Societatea de Scleroză Multiplă din Marea Britanie și Lumos.

În 1990, J.K.Rowling se afla într-un tren aglomerat ce parcurgea ruta Manchester – Londra, când ideea pentru Harry i-a apărut în minte. Rowling povestește pe site-ul ei acestă experiență, declarând:
„De la vârsta de 6 ani am început să scriu încontinuu, dar niciodată n-am fost atât de entuziasmată de vreo idee. Pur și simplu stăteam și mă gândeam, pe parcursul celor 4 ore, așteptând trenul întârziat și toate detaliile mi-au venit în minte, iar ideea băiatului cu păr negru, cu ochelari și care habar n-avea că era vrăjitor, a devenit tot mai reală pentru mine.”
A început să scrie imediat ce a ajuns la apartamentul său. Pierderea mamei ei, după câteva luni, a afectat-o profund, astfel că şi-a canalizat sentimentele generate de aceasta în sentimentele personajului Harry Potter din prima carte a seriei.
În 1995, Harry Potter și Piatra Filozofală a fost finalizat iar manuscrisul a fost trimis posibilor agenți. Al doilea agent pe care l-a încercat, Christopher Little, s-a oferit s-o reprezinte și a trimis manuscrisul la Bloomsbury. După ce alte 8 edituri au respins Harry Potter și Piatra Filozofală, Bloomsbury i-a oferit lui Rowling 2.500£ avans pentru publicarea cărții.
În ciuda faptului că Rowling nu a țintit o anume categorie de vârstă atunci când a început să scrie seria Harry Potter, editorii au plasat-o la categoria copii între 9 – 11 ani. Sfătuită de editorii ei, care se temeau că reprezentanții sexului masculin din acea categorie de vârstă nu vor fi interesați să citească o carte scrisă de o femeie, Joanne Rowling alege ca numele ei de autoare să fie J.K.Rowling (Joanne Kathleen Rowling). Volumele au strâns fani din toate colțurile lumii, atât în rândul copiilor cât și în rândul adulților, fapt pentru care fiecare volum are și o copertă pentru adulți.
Seria totalizează 4.195 de pagini şi au fost traduse, în întregime sau parţial, în 65 de limbi.

Despre Universul Harry Potter
„Povestea începe cu o sărbătoare ce are loc în lumea vrăjitorească. De mai mulți ani această lume a fost terorizată de un vrăjitor foarte rău, Cap-de-Mort. Cu o noapte înainte, pe 31 octombrie 1981, el descoperă refugiul secret în care se ascundea familia Potter, omorându-i pe Lily și James Potter. Totuși, când a încercat să-l omoare pe fiul lor, Harry Potter, vraja fatală Avada Kedavra pe care a produs-o s-a întors asupra lui. Singurul semn al vrăjii lui Cap-de-Mort este o cicatrice în forma de fulger pe fruntea lui Harry. Fiind singurul supraviețuitor al blestemului fatal, Harry este numit de către comunitatea vrăjitorească „băiatul care a supraviețuit”.
Pe 1 noiembrie, Hagrid, un ‘semi-uriaș’, îl duce pe Harry la singurele lui rude în viață, familia Dursley, alcătuită din unchiul Vernon, un bărbat înalt, mătăhălos, aproape fără gât, dar cu o mustață foarte bogată, mătușa Petunia, o femeie slabă cu un gât lung, care îl detesta pe Harry, și Dudley, fiul lor obez și răsfățat. Ei au încercat în van să stârpească abilitățile lui magice, să-i ascundă proveniența lui din lumea vrăjitorească și să-l pedepsească aspru după fiecare întâmplare mai ciudată.
Totuși, odată cu apropierea zilei în care împlinește 11 ani (31 iulie 1991), Harry are primul lui contact cu lumea magică, atunci când primește scrisori de la Hogwarts, Școala de Magie și Vrăjitorie, livrate de bufnițe. Însă unchiul lui le interceptează. De ziua lui, Hagrid, Păstrătorul Cheilor de la Hogwarts, apare și îi spune că este un vrăjitor și că este așteptat la școală. Fiecare volum prezintă un an din viața lui Harry, care se petrece în majoritatea timpului la Hogwarts și detaliază aventurile și întâmplările prin care trece acesta. La Hogwarts el învață să folosească magia și să producă poțiuni.” Între timp, multe răsturnări de situație au loc, lumea vrăjitoriei are nevoie de cineva care să o salveze și să o elibereze definitiv.

„Lumea magiei în care trăiește Harry este complet separată, dar și foarte apropiată de lumea noastră. În timp ce universul fantastic din Narnia este o alternativă la universul nostru, iar universul din Stăpânul Inelelor reprezintă un trecut mitic, lumea magică a lui Harry Potter există în același timp cu lumea noastră, având elemente magice analoage lumii noastre. Multe institute și localități se află în orașe și sate din lumea reală, de exemplu Ministerul Magiei care se află în Londra. Acest univers este format dintr-o colecție fragmentată de străzi secrete, poteci vechi, conacuri singuratice și castele ce rămân invizibile în ochii persoanelor non-magice (cunoscuți ca „Încuiați”/ „Muggles”, ex: familia Dursley). Abilitatea de a produce magie este dobândită mai degrabă din familie, decât prin a o învăța, totuși cei care au această abilitate trebuie să urmeze o școală, ca și Hogwarts, pentru a învăța să folosească și să stăpânească magia. Lumea magică și numeroasele ei elemente fantastice sunt descrise într-un mod surprinzător și magnific. Îmbinarea magicului cu normalul este unul dintre principalele motive din roman; personajele din poveste trăiesc o viață obișnuită cu problemele ei obișnuite, într-o lume cu totul magică.” (sursa wikipedia.com)

Am găsit multe articole care susțin importanța fenomenului Harry Potter, mai ales la nivel psihologic. Citindu-le mi-am dat seama că și eu fac parte din fenomen, dar și că acesta poate fi interpretat și ca apartenența la o religie. Am descoperit chair și un podcast pe tema asta, dar și un articol bine documentat pe tema aceasta pe vice.ro. Podcast-ul se numește Harry Potter and the sacred text și îl puteți asculta aici: https://open.spotify.com/show/1dtKyGHcoTEPmaO3Uvz9rl?si=vP1noX38Q8-BhqWWZQlsCg. Când ter Kuile (unul din creatorii podcast-ului) era la facultate, a recitit Harry Potter pentru prima oară din adolescență și a fost șocat să realizeze cât de religioasă era cartea. „Mi-am dat seama că aceleași teme despre care vorbeam la școală într-un context biblic se regăseau în aceste cărți”, a zis el. „Știam deja personajele și îmi plăcea povestea, dar aveam încredere în ea în alt fel, pentru că nu fusese folosită în moduri care să mă rănească, așa cum face religia.”
Cealaltă gazdă a emisiunii lui ter Kuile e Vanessa Zoltan, profesoară la universitatea Harvard, iar cei doi au interpretat cărțile Harry Potter printr-un filtru religios. Fiecare episod se potrivește cu un capitol și fiecare capitol are o temă precum gelozia, teama sau inocența.
„Harry Potter te învață cum să fii curajos, cum să-i aperi pe cei mai slabi decât tine, cum să-ți iubești familia chiar dacă e dificil de iubit și cum să ai puterea să ierți”, a continuat ter Kuile. „Acestea sunt niște teme comune multor religii.”
Eu am citit seria Harry Potter de două ori până acum, iar filmele le-am văzut tot de 2 ori și le spun celor care afirmă că sunt fani HP și au văzut doar filmele, îi îndemn să citească rapid cărțile pentru că în acest caz, din păcate, nu se pot compara filmele cu cărțile. Filmele sunt încărcate de violență și explicite, însă cărțile sunt exact oglindirea imaginației lui Rowling, nefiind alterate de excepționalul din filme.
Nu minimalizez însă munca depusă de creatorii ecranizărilor, a actorilor și a echipei, pentru că am văzut câteva documentare cu ce s-a întâmplat pe platourile de filmare și mi-am dat seama că acolo s-a depus o muncă titanică. „Studiourile Warner Bros. au petrecut zece ani în Leavesden, Marea Britanie, pentru a filma cele opt producţii „Harry Potter“. Potrivit jurnaliştilor de la Business Insider, platourile de filmare din Anglia sunt uriaşe şi dezvăluie cum au fost făcute lungmetrajele cu ajutorul unora dintre cele mai incredibile efecte speciale din industria cinematografică.” (un articol dedicat găsiți pe adevărul.ro)
Chiar și digionline.ro spune: „Lumea literară vastă a micului vrăjitor era imposibil de adaptat pe marele ecran în totalitate, așa că unele scene și personaje nu au ajuns și în cinematografe.” Morala este, așadar, CITIȚI CĂRȚILE și veți intra cu adevărat într-un univers magic!

Cum spuneam, pentru acest articol am făcut un research ca să pot să înglobez mai multe aspecte ale fenomenului și am dat peste niște articole interesante. Astfel, am găsit și niște curiozități despre această serie citate de marieclaire.ro , pe care vreau să vi le aduc în atenție:
- „J.K. Rowling a influențat unele personaje din „Harry Potter”. Până la urmă e creatoarea lor așa că era de așteptat să împrumute din viața ei unor personaje. Ziua lui Harry este pe 31 iulie, aceeași dată în care și Rowling își serbează ziua. Hermione are asemănări cu Rowling în tinerețea ei, iar animalul preferat al autoarei este vidra. Aceeași care e patronus-ul lui Hermione. Iar Dumbledore și Rowling preferă șerbetul de lămâie.
- Make-up artiștii filmului au aplicat cicatricea fulgerului pe fruntea lui Harry de 5.800 de ori de-a lungul celor 8 filme. Daniel Radcliffe a dezvăluit într-un interviu pentru Mental Floss că în primele 2 filme cicatricea a fost pictată de fiecare dată, dar apoi au recurs la un procedeu prin lipire pentru a simplifica procesul de aplicare. Cicatricea i-a fost aplicată pe față de 2.000 de ori, restul a fost realizat pe film și pe dubluri. Actorul a mai folosit de-a lungul filmelor 160 de perechi de ochelari cu rama rotundă.
- J.K. Rowling a scris capitolul final al ultimei cărți din seria “Harry Potter” în 1990, cu 7 ani înainte de lansarea primei cărți.
- Biblioteca The Duke Humfrey a făcut o excepție imensă pentru realizare filmului scenei The Restricted Section. Prima excepție în sute de ani de a avea flăcări în bibliotecă a fost realizată pentru „Harry Potter”.
- Michael Jackson i-a propus cândva lui Rowling să facă un musical bazat pe cărți, însă autoarea l-a refuzat.”

Însă am mai găsit un document și mai interesant. Mai degrabă un tratat. Da, sună pompos, dar este un tratat de Potter-ologie și se numește „Potter-ologia (știința despre Harry Potter), o știință fundamentată pe un marketing cultural agresiv”. Îi aprține Cameliei Burghele de la Muzeul de Istorie și Artă din Zalău și când l-am citit mi s-a părut atât de interesant încât am citit ideile din el de două sau chiar de trei ori pentru a le pătrunde mai bine sensul. Am descoperit că avem și noi două cărți traduse pe tema magiei care se intitulează „Manual de iniţiere în vrăjitorie” (Polirom) și „Cartea ucenicului vrăjitor” (Nemira) ambele stând sub semnătura lui Oberon Zell-Ravenheart. Până voi ajunge să citesc măcar una dintre ele și să împărtășesc experiența lecturii cu voi, vă las mai jos două idei care mie mi s-au părut interesante din acest tratat, iar dacă vreți să aflați mai multe vă îndemn să-l citiți și voi.
Succesul seriei de volume semnate de J.K.Rowling este dovada certă a apetenței excepționale a individului contemporan – adult sau copil – pentru orice tip de intruziune magică în viața cotidiană dar și a unui marketing cultural agresiv. Mai mult decât atât, consecința succesului seriei a fondat ceea ce s-a numit „fenomenul Harry Potter” sau chiar „potter-ologia”, concretizate în apariții editoriale – pirat: impactul asupra culturii de masă a fost imediat speculat de industria editorială, care a înțeles potențialul comercial al subiectului și a generat abordări pe măsură (așa numitele„cărți – parazit”).
Un studiu american de cercetare asupra consumatorului, întreprins recent în SUA, a estimat cã peste 50% din copiii cu vârsta între 6 si 17 ani au cel puțin o carte despre Harry Potter şi cã mii de copii dintre aceştia au citit volumele de mai multe ori. Părinții stau la cozi interminabile pentru a cumpăra bilete de film, librăria online Amazon.com are vânzări imense iar pretutindeni pot fi cumpărate tot felul de obiecte care îl reprezintã pe Harry Potter: cãrți de joc, jocuri video, figurine, jucãrii, haine, pãturi, covoare, calendare, jocuri de calculator, bomboane etc.

Aproape de final vă spun ce a însemnat pentru mine această nouă lume: seria Harry Potter a reprezentat pentru mine o evadare din realitate, universul atent construit de Rowling m-a inspirat și ajutat să-mi construiesc propriul univers în care să mă simt bine, protejată și fericită.
Acum vreau să vă arăt colecția mea de la J. K. Rowling, atât cât am putut eu să adun, de care sunt foarte mândră și mă bucur că apare completă în acest articol, într-o zi atât de specială.




Am uitat să vă precizez un aspect foarte important. În urma succesului răsunător de care a avut parte Rowling bineînțeles că și banii s-au înmulțit. Nu vă aduc în atenție întâmplător acest subiect, dacă nu aș vrea să vă spun despre Lumos – cunoscut anterior sub numele de Children’s High Level Group, este o organizație de caritate non-guvernamentală internațională fondată de autoarea J. K. Rowling, care promovează sfârșitul instituționalizării copiilor din întreaga lume. Multe din încasările de pe cărți, filme și orice alt proiect al autoarei au ajuns la această organizație.
Cum a apărut Lumos? În anul 2004, după ce a citit un articol apărut în ziarul „Sunday Times” despre copiii din instituţiile rezidenţiale, ţinuţi imobilizați în paturi asemănătoare unor cuşti, J.K. Rowling s-a simţit obligată să se ocupe de această problemă gravă. Ca urmare, ea a înfiinţat organizaţia de caritate, care a devenit apoi Lumos. Ea a afirmat: „Am privit fotografia băiatului aflat în patul-cușcă și am simţit că el nu poate face absolut nimic. Acest lucru m-a afectat în mod deosebit, deoarece cred că nimeni nu este mai neputincios decât un copil, probabil având dizabilitate mintală sau fizică, ţinut undeva departe de familia sa. A fost o constatare care m-a şocat foarte mult, şi de acolo a început totul.” În anul 2007, J.K. Rowling a vândut la licitaţie un exemplar al uneia din cele şapte ediţii speciale ale „Poveştilor bardului Beedle”, prin care a obţinut suma de 1,95 mil. lire sterline pentru Lumos. În decembrie 2008 cartea a fost publicată pe scară largă, în folosul fundaţiei de caritate, devenind cartea cu cea mai rapidă vânzare din acel an.
Dacă v-a impresionat povestea sa și cum a început totul, puteți dona și voi aici: https://donate.wearelumos.org/give/195856/#!/donation/checkout.

Pe site-ul oficial al seriei, plin cu noutăți și informații referitoare la această serie, dar și la alte lucrări de-ale lui Rowling, scriitoarea a dat startul unei noi inițiative – Harry Potter at Home, în care actorii din filmele Harry Potter citesc câte un capitol din prima carte, Harry Potter și Piatra Filozofală. Le găsiți chiar aici: https://www.wizardingworld.com/chapters.
Și iată-ne ajunși și la finalul acestui luuung articol, în care v-am prezentat o părticică foarte mică din universul și lumea magică a lui Harry Potter, creat de J. K. Rowling. Nu știu dacă am surprins esențialul sau dacă am atins toate subiectele de interes pe această temă, dar sper sincer că v-am făcut și pe voi curioși și că, prin cărți sau filme, veți evada într-o lume magică!
Mai vreau să vă reamintesc și că una din cele mai importante lecții din această serie de cărți este că nu poți face nimic fără oameni alături de tine, chiar dacă aceștia nu sunt parte din familia ta, ei îți pot deveni familie și alături de ei poți salva lumea și poți face și tu cea mai puternică magie să devină realitate – aceea a priteniei și a dragostei.
Vă mulțumesc că m-ați citit, iar până data viitoare, să faceți numai vrăji bune!
Cele mai noi informații despre Lumea Vrăjitorilor le aflați de aici: https://www.wizardingworld.com/, https://www.harrypotterplatform934.com/, https://twitter.com/wizardingworld, https://www.instagram.com/wizardingworld/.
Surse: https://www.wearelumos.org/, https://ro.wikipedia.org/wiki/Harry_Potter, https://www.digionline.ro/, https://www.elefant.ro/, https://ro.pinterest.com/, https://www.editura-art.ro/, http://www.diacronia.ro/ro/indexing/details/A26112/pdf, https://www.vice.com/ro, https://www.marieclaire.ro/, https://adevarul.ro/entertainment/, https://www.spotify.com/ro/, https://www.wizardingworld.com/.
Un gând despre “Despre lumea lui Harry Potter în luna magiei”