Anul ăsta a fost plin de experiențe tare frumoase, de la concerte, până la noi orașe descoperite, așa că nu pot spune decât că m-am îmbogățit spiritual și mai mult.
Însă, pentru că la fiecare final de an facem bilanțuri care musai trebuie să includă cifre, am realizat că am ajuns la a 300-a carte citită. Iar acum, m-ați putea întreba cum de știu asta. Ei bine, de vreo câțiva ani încoace îmi și notez într-un caiet special, tot ceea ce citesc, cu rigurozitate.
Eu citesc din plăcere, iar asta este pasiunea mea. Aproape de sfârșitul acestui an, am conștientizat, prin intermediul unei campanii a editurii Curtea Veche, cât de mândră ar trebui să fiu pentru că lectura și cărțile fac parte din viața mea. Campania se intitulează #TimpulSăCitim, se desfășoară exclusiv online și are o finalitate frumoasă, prin publicarea unei cărți pe această temă. Vreau și eu să mă implic în această acțiune și dacă v-am făcut curioși, găsiți mai multe detalii pe www.timpulsacitim.ro și pe www.curteaveche.ro. Revenind, sunt mândră pentru că am ajuns la performanța asta, deoarece statisticile sunt îngrijorătoare: adulții nu citesc, motivând lipsa de timp. Ceea ce mi se pare mai îngrijorător este că nici cei de vârsta mea și nici copii nu mai citesc sau dacă fac asta, o fac doar din obligație și nu din plăcere. Foarte mulți cred că există doar cărțile pe care le au de citit pentru școală, acelea nu le plac și atunci generalizează și despre celelalte că ar fi tot așa și nu mai încearcă. Adevărul este că este mai ușor să deschidă telefonul și să stea conectați pe o rețea de socializare și să scrolleze cu superficialitate, în loc să aleagă o carte, să o deschidă, să se adâncească în lectură, să se concentreze și să și înțeleagă ceea ce citesc.
Ceea ce nu înțeleg mulți este că cititul este activitatea supremă de relaxare, pentru că atunci când deschizi o carte intri într-o altă lume și uiți de grijile și problemele pe care le ai tu. Totodată lectura antrenează creierul și încurajează imaginația și creativitatea, acestea sunt printre beneficiile cele mai importante ale lecturii. Unul dintre avantajele lecturii este că te relaxezi, dar și înveți lucruri utile în același timp, uneori chiar fără să-ți dai seama. Aceasta, ajută la cunoașterea și înțelegerea semenilor, dar și la autocunoaștere.
Însă, cel mai important și cel mai important lucru pentru a putea să-ți placă să citești este să-ți găsesești genul de carte care-ți place, apoi putând să experimentezi și alte genuri. Tocmai de aceea vreau să vă fac și eu câteva recomandări de carte pentru diferite genuri, să vă spun ce cărți m-au impresionat pe mine în 2019, iar pentru că este vacanță, vă voi scrie și dacă au ecranizări fiecare, poate vreți să vă delectați și cu un film bun.
- Anul ăsta am descoperit o carte despre (surpriză!) cărți și dacă vreți să înțelegeți mai bine ce înseamnă de fapt cititul și să vă schimbați părerea despre cei care citesc , pentru că știu că unora li se par anormali oamenii care întreprind această activitate , atunci vă recomand cartea ”Citește! Te rog, citește!” de Felicitas von Lovenberg.
- Cea mai mare carte pe care am citit-o anul ăsta a fost ”Alb letal” de Robert Galbraith (aka J.K.Rowling), al patrulea roman polițist scris de aceasta sub pseudonim. Detectivul Coromoran Strike revine într-o nouă aventură, bazată pe afirmația unui tânăr instabil. Plină de răsturnări de situație, de umor fin și de mister, este o lectură căreia trebuie să-i dedicați mai mult timp, pentru că are 832 de pagini, dar promit că o să merite și nu o să dezamăgească. Totodată, vă recomand să citiți și celelate cărți din serie, dar și să vedeți serialul ”C. B. Strike” pe care-l găsiți pe HBO GO.
- O altă carte de acțiune care mi-a atras atenția a fost ”Trăiește și lasă-i să moară” de Ian Fleming, pe care mi-am procurat-o din Brașov, de la Librăria Șt. O. Iosif . Ian Fleming este cel care a creat personajul James Bond sau agentul 007, așa cum mai este cunoscut. Am mai citit și alte cărți scrise de el, personajul central fiind tot cunoscutul agent secret, dar pot spune că acest volum m-a fascinat de-a dreptul. Mr. Big, antagonistul lui Bond în acest volum, este regele crimei, cavalerul magiei negre, dar și membru al temutei organizații SMERȘ. Are o reptutație redutabilă, nu poate fi stăpânit sau distrus, iar cei care-l înfruntă, dispar. Însă agentul 007 este pregătit să dea piept cu acesta, nefiind scutit de diferite surprize. Acțiunea complexă care se petrece în Harlem se împletește cu o frumoasă aventură, cea dintre Bond și Solitaire. Finalul este neașteptat. Recomand atât această carte cât și filmul (care se numește ”Pe cine nu lași să moară…”) pe care-l găsiți la Cărturești (https://carturesti.ro/film/james-bond-007-pe-cine-nu-lasi-sa-moara-live-and-let-die-2-dvd-109637).
- Pe partea de literatură franceză îl descoperisem acum ceva vreme pe Marc Levy, care este în continuare unul dintre autorii mei preferați, însă l-am descoperit în 2019 și pe Guillaume Musso. Am citit până acum de la el ”Un apartament la Paris”, ”Central Park” și ”Fata din Brooklyn” și pot spune că m-a impresionat plăcut prin stilul exploziv de a scrie, prin situațiile neașteptate, prin poveștile de dragoste care se înfiripă imediat între persoanjele sale. Romanele sale se încadrează tot printre cele polițiste, fiind veritabile thrillere. Îmi propun ca în 2020 să mai citesc câteva volume de-ale lui. Am înțeles că ar fi și ecranizate, dar nu am apucat să văd nici un film bazat pe romanele sale.
- O carte care nu mi-a permis să o las din mână până nu am terminat-o a fost tot un thriller, de data asta din partea lui Mary Kubica – ”Fata cea bună”. Este construită fără cusur, din prisma a trei personaje diferite, iar suspansul ajunge la cele mai înalte cote în timp ce dai pagină cu pagină. Nu voi rezuma nimic din acțiune, vă las să descoperiți singuri acest minunat roman de debut al autoarei, însă voi spune că în familiile perfecte , nimic nu este ceea ce pare la prima vedere.
- Și pentru că nu se putea ca în acest top să nu-l includ și pe Matt Haig, vă spun doar că ”Gânduri de pe o planetă nervoasă” este cartea pe care ar trebui să o citească toată lumea pentru a-și putea păstra sănătatea emoțională în secolul XXI. Eu am mai scris despre o carte a lui Haig în 2018 care m-a impresionat foarte mult, găsiți articolul aici. Însă autorul acesta continuă să mă surprindă prin modul în care își pune pe foaie problemele și încearcă să le disece, trăgând în același timp și un semnal de alarmă. Sinceritatea și simplitatea modului în care scrie te fac să înțelegi exact ceea ce a vrut să spună, nefiind condiționată de un limbaj greoi, pentru că Matt Haig este un om care scrie despre oameni, cu tot ceea ce implică asta: viață, moarte, frică, fericire, iubire, anxietate și depresie, punând punctul pe i. Este exact genul de carte, pe care, încă de când o citești îți dorești să te ridici și să faci ceva, să acționezi, să nu rămâi indiferent la ceea ce scrie acolo. E cartea motivațioanală a anului din România, după părerea mea și o găsiți la prietenii de la Nemira.
- O carte de psihologie, la fel de profundă ca cea de mai sus este și ”12 reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru” de Jordan B. Peterson. Modul în care am descoperit-o, dar și ceea ce m-a făcut să o cumpăr și să vreau să o citesc este mai controversat. Vedeam în social media diferite persoane publice care puneau la story și spuneau că asta e cea mai grozavă carte pe care au citit-o în ultima perioadă, chiar unul din ei avea ediția în engleză ferfenițită și spunea că se bucură că în sfârșit a apărut și la noi, ca să o poată cumpăra și tradusă, într-atât de mult îi plăcea. Eu am vrut să o am și să o citesc din pură curiozitate. Astfel am descoperit o altă capodoperă care ne ajută să înțelegem lumea în care trăim, exact așa cum e ea, fără nici un filtru, dar cu … reguli. Chiar dacă încă nu am terminat-o de citit, pot spune că nu m-a dezamăgit. Jordan B. Peterson este un psiholog canadian, care a devenit tot mai vizibil în ultimii ani și s-a afirmat în peste 200 de prelegeri și interviuri. Vă recomand să îl urmăriți pe Instagram, pe YouTube și să-i ascultați podcast-urile de pe Spotify, pentru că merită.
- Sunt o fană declarată a Agathei Christie și nu există an în care să nu citesc măcar o carte de la ea. Mi-a atras însă atenția o carte, ”Femeia din Orient Express” de Lindsay Jayne Ashford. O văzusem la mulți bookworms de pe Instagram și mereu spuneam că nu poate să fie bună, că nu poate să întreacă stilul unic al Agathei ( chiar nu o face), dar am rămas plăcut surprinsă de modul în care autoarea a împletit descrierile peisajelor și a stărilor cu acțiunea complicată care și-a aflat deznodământul tocmai pe ultima pagină . Pentru cei care au citit cartea ”Crima din Orient Express” și au văzut ecranizarea acesteia în 2017 , își vor da seama că în locul prea bine-cunoscutului Hercule Poirot se află chiar Agatha Christie, însă aceasta nu este la fel de pricepută ca personajul său în a dezlega misterele călătoriei. Pe măsură ce trenul își urmează ruta spre Orientul Mijlociu și descrierea pasagerilor prinde contur, apar și primele întrebări, primele semne de nesiguranță, fiecare dintre ei păstrându-și cu strășnicie secretele și, fără să știe, destinele lor paralele ajung să se interescteze din ce în ce mai mult. Este un ”roman în care literatura de atmosferă se întâlneşte cu suspansul şi mizează pe complexitate emoţională, „Femeia din Orient Express” pune sub lupă legăturile dintre femei, forţa suferinţei şi puterea secretelor”.
- Mă fascinează Moscova și îmi doresc enorm să ajung acolo, dar până voi reuși să fac asta există o carte perfectă pentru a putea înțelege această țară – ”Un gentleman la Moscova” de Amor Towles. Este vorba despre contele Rostov, care condamnat de un tribunal bolșevic, ajunge să își ispășească arestul la domiciliu în celebrul hotel Metropol de la Moscova. Pentru acesta hotelul , va deveni în scurt timp atât domiciliu cât și loc de muncă. Romanul este atât de bine scris încât ești transpus acolo, traversând vremuri tulburi din viața Rusiei alături de Rostov, însoțindu-l într-o lume veche dar și într-o lume nouă, unde totul este diferit. ”Roman al unui sfârșit dureros și al unui început inevitabil, este povestea cuceritoare a unui învins care, paradoxal, învinge dezumanizarea fără să iasă dintr-un hotel.” Recomand cartea tuturor celor care încă mai au prejudecăți în privința rușilor, dictate de istorie, pentru a putea descoperi că și ei simt, trăiesc, gândesc la fel ca noi, că sunt tot oameni.
- În ultimii câțiva ani, după părerea mea ne-am îndepărtat de ceea ce înseamnă omenie, cinste, iubire, prietenie și ne-am înrăit din ce în ce mai mult. Din fericire au apărut din ce în ce mai multe cărți de psihologie și dezvoltare personală care atrag atenția asupra acestui lucru și a faptului că trebuie să ne reconectăm cu natura, cu pământul și să ne bucurăm de lucrurile simple. Un exemplu ar fi ”Câteva motive să iubești viața” tot de la Matt Haig, fiind o altfel de autobiografie, scrisă din perspectiva unui om căruia Universul i-a mai oferit o șansă și i-a dat putere să lupte cu depresia și anxietatea. Pentru că a fost la un pas de moarte, a început să înțeleagă altfel viața, oamenii, muzica, cărțile, parcurile, picturile, animalele, plantele, tot ceea ce înseamnă de fapt viață, și a învățat să aprecieze tot ce are și primește. Însă asta este o carte pe care am citit-o anul trecut și nu vreau să vorbesc prea mult despre ea. Cartea despre care vreau de fapt să vă vorbesc se intitulează ”Sapiens. Scurtă istorie a omenirii” de Yuval Noah Harari. Am primit-o de ziua mea și o citesc în prezent. Chiar dacă nu am finalizat-o, voiam doar să vă spun că m-a captivat încă de la prima pagină și este o lectură potrivită pentru reflecție, mai ales în această perioadă a anului, când avem mai mult timp. Ca să conștientizăm problemele pe care le-am menționat mai sus, consider că trebuie să o luăm de la început, încă de când a apărut homo sapiens, chiar de mai înainte. Vă previn, atunci când deschideți această carte trebuie să fiți și cu mintea deschisă, pregătiți să vă fie răsturnate unele concepte sau credințe pe care vi le-ați format până acum.
Sper că acest top 10 să vă ajute în alegerea lecturilor viitoare, să vă deschidă apetitul pentru a savura o carte, și nu uitați, cel mai bine se citește, în această perioadă, sub o pătură călduroasă, cu o cană de ceai/cafea fierbinte în mână. Lecturi faine vă doresc!
Totodată, sper că veți găsi timpul necesar pentru lectură în 2020, că veți găsi răbdarea și puterea de a vă îndeplini ceea ce v-ați propus, dar și liniștea necesară pentru relaxare și pentru a vă putea descoperi pe voi! Vă doresc sănătate și să vă iubiți mai mult pe voi!