E un alt fel de articol pentru că e o alt fel de carte. E o carte care, pe mine personal m-a marcat. Probabil că o să vă gândiți că sunt superficială, că nu are cum să-mi placă atât de mult o carte scrisă de un autor ”comercial”, care a prins la un public foarte numeros. Dar adevărul este că, în ziua de azi, noi tinerii oricum asta citim. Însă eu nu regret nici o secundă că am descoperit nici cartea aceasta și nici pe autorul ei. Și, ca să ne înțelegem de la început, romanul nu e unul superficial, ba din contră, este o lectură pe care dacă vrei să o înțelegi trebuie să te oprești din alte activități și să-i dedici tot timpul tău. 

Prima carte pe care am citit-o de la Matt Haig a fost ”Cum să oprești timpul”. Mi-a plăcut și aceea destul de mult și am decis să mă informez puțin despre cine a scris-o. Astfel am aflat o poveste de viață foarte interesantă.

Matt Haig, scriitor și jurnalist , s-a născut pe 3 iulie 1975 la Sheffield, în Marea Britanie. A studiat la Leeds University și și-a înființat propria lui companie de marketing, semnând mai multe volume despre digital marketing înainte să debuteze cu o lucrare de ficțiune. După o luptă lungă cu depresia, a început să scrie literatură și este convins că cititul și scrisul i-au salvat viața. Cărțile, crede el cu tărie, au o mare putere de a uni oamenii, cu atât mai mult în lumea noastră. Unele dintre volumele sale au devenit bestselleruri: The Last Family in Eangland (2004), The Radleys (2010), The Humans (2013). Volumele pe care le-a semnat au fost traduse în treizeci de limbi și toate romanele pentru adulți vor fi ecranizate. Autorul a publicat și volume pentru copii, apreciate și admirate, printre care Shadow Forest (2007) sau To Be A Cat (2012). 

Matt Haig (43 ani)           Instagram: @mattzhaig       Twitter: @matthaig1

Câte ceva despre acțiunea din ”Umanii”

Andrew Martin este un matematician care reușește să demonstreze ipoteza Riemann, ceea ce teoretic ar trebui să-i aducă faimă și bani, dar practic atrage atenția unor extratereștrii asupra lui. Mai exact, vonnadorienii consideră că suntem prea imaturi pentru a fi capabili de a folosi cum se cuvine această cunoștință, așa că unul dintre ei este trimis să-l înlocuiască pe profesor și să omoare orice alt uman care știe că ipoteza a fost demonstrată.

Însă primul scop al misiunii vonnadorianului care devine Andrew este să afle mai multe despre umani. Cunoscând familia matematicianului, extraterestrul descoperă că oamenii nu sunt barbarii despre care i se spusese, ci ființe complexe, capabile de o gamă largă de sentimente de neînțeles. Și mai descoperă și că nu e nimic mai frumos decât să te bucuri de loialitatea deplină a unui câine.

Așa, la prima citire poate părea un roman Science-Fiction și atât. Însă sensul cărții stă ascuns printre rânduri, printre dozele de umor și autoironie și printre personajele conturate în lumini și umbre. 

De fapt, autorul încearcă să îmbrace lumea noastră ciudată într-un ambalaj colorat, fascinant și ilustrează o viziune din exterior, a extraterestrului Andrew Martin, care trebuie să se adapteze și să înțeleagă viața de pe Pământ ca să nu dea de bănuit până la final, sau cel puțin asta e misiunea. În realitate lucrurile nu se întâmplă chiar așa cum a plănuit, trece prin aventuri nebunești, se atașează de lumea noastră și începe să simtă, să trăiască cu adevărat.

Cel mai tare mi-a plăcut că Haig tratează și teme serioase, precum sinuciderea, dar o face subtil, nu îți aruncă în față niște lecții, ci îți prezintă niște fapte și te lasă pe tine să tragi concluziile. 

Tot romanul nu e nimic altceva decât o poveste frumoasă despre oameni. E serioasă pe alocuri, amuzantă uneori, dulce mai tot timpul. E ca o prăjitură plină de zahăr pudră, e simpatică și ți se strecoară pe sub piele. Și poate, la final, e o carte care o să-ți redea încrederea în umanitate. Sau măcar în Umani.

Cel mai surprinzător, a fost un capitol aproape de final, care este de fapt o listă de 100 de ”Sfaturi pentru un uman”. Sunt excelente, surprinzătoare, te fac să evaluezi mai bine umanitatea, pe cel de lângă tine și să-ți dai seama de profunzimea care alcătuiește lumea noastră. Și pentru că se apropie Crăciunul și pentru că probabil vei vrea să te retragi pe canapea cu o cană de ceai sau cafea și să iei o doză de înțelepciune, m-am gândit să vă scriu aici toate cele 100 de sfaturi. Abia aștept să-mi scrieți în comentarii care este preferatul vostru! 


  1. Rușinea e o pereche de cătușe.Eliberează-te singur de ea!
  2. Nu-ți face griji în legătură cu capacitățile tale. Ai capacitatea de a iubi.Asta-i de ajuns.
  3. Fii drăguț cu alți oameni! La nivel universal, ei sunt tu însuți.
  4. Tehnologia nu va salva umanitatea. Oamenii o vor salva.
  5. Râzi! Ți se potrivește.
  6. Fii curios! Pune totul sub semnul întrebării. Un fapt din prezent nu-i decât o ficțiune din viitor.
  7. Ironia e bună, dar nu mai bună decât sentimentele.
  8. Sandviciurile cu unt de arahide merg bine cu un pahar de vin alb. Să nu lași pe nimeni să-ți spună altceva!
  9. Uneori, pentru a fi tu însuți va trebui să te uiți pe tine însuți și să devii altceva. Caracterul tău nu e o chestie bătută în cuie. Uneori, va trebui să te miști ca să ții pasul cu el.
  10. Istoria este o ramură a matematicii. La fel este și literatura. Economia este o ramură a religiei.
  11. Sexul poate dăuna iubirii, dar iubirea nu poate dăuna sexului.
  12. Știrile ar trebui să înceapă cu matematica, apoi cu poezia, și să o ia în jos de acolo.
  13. Tu nu ar fi trebuit să te naști. Existența ta e la fel de aproape de imposibile cât e posibilă. Să respingi imposibilul înseamnă să te respingi pe tine însuți.
  14. Viața ta va avea vreo 25 000 de zile în ea.Asigură-te că îți vei putea aduce aminte câteva dintre ele.
  15. Drumul spre snobism este drumul spre nefericire. Și invers.
  16. Tragedia e doar comedia ce nu a ajuns  la îndeplinire. Într-o bună zi vom râde de asta. Vom râde de tot.
  17. Poartă haine, neapărat, dar adu-ți aminte că sunt haine.
  18. Aurul unei forme de viață biologică e cutia de aluminiu a alteia.
  19. Citește poezie. În special poezia lui Emily Dickinson. S-ar putea să te salveze. Anne Sexton știe ce vrea, Walt Whitman cunoaște iarba, dar Emily Dickinson știe totul.
  20. Dacă vei deveni arhitect, adu-ți aminte asta: pătratul e drăguț. La fel e și dreptunghiul. Dar poți să exagerezi tot folosindu-le doar pe ele.
  21. Nu-ți bate capul să pleci în spațiul cosmic până când vei putea pleca din sistemul vostru solar. Și-apoi du-te pe Zabii.
  22. Nu-ți face griji că ești furios. Fă-ți griji când devine imposibil să fii furios. Pentru că atunci înseamnă că te-ai consumat.
  23. Fericirea nu e aici, în afară. Fericirea e acolo,înăuntru.
  24. Noile tehnologii, pe Pământ, nu înseamnă decât ceva de care vei râde peste cinci ani. Prețuiește chestiile de care nu vei râde peste cinci ani. Cum ar fi dragostea. O poezie bună. Sau un cântec. Sau cerul.
  25. Nu există decât un gen de ficțiune. Genul numit ”carte”.
  26. Să nu stai niciodată prea departe de un radio. Un aparat de radio îți poate salva viața.
  27. Câinii sunt geniile loialității. Și ăsta-i genul bun de geniu pe care merită să-l ai.
  28. Mama ta ar trebui să scrie un roman.Încurajează-o s-o facă.
  29. Dacă e un apus, oprește-te și privește-l. Cunoașterea e finită. Mirarea e infinită.
  30. Nu ținti perfecțiunea! Evoluția și viața se întâmplă doar datorită greșelilor.
  31. Eșecul e o festă a luminii.
  32. Ești uman. O să-ți pese de bani. Dar dă-ți seama că ei nu te pot face fericit,pentru că fericirea nu e de vânzare.
  33. Nu ești cea mai inteligentă creatură din univers. Nu ești nici măcar cea mai inteligentă creatură de pe planeta ta. Limba bazată pe tonalități din cântecul unei balene cu cocoașă manifestă mai multă complexitate decât toată opera lui Shakespeare. Nu e o competiție. Ei bine, este. Dar nu-ți face griji în legătură cu asta.
  34. ”Space Oddity” a lui David Bowie nu-ți transmite nimic despre spațiul cosmic, dar modelele ei muzicale sunt foarte plăcute urechii.
  35. Când privești în sus, spre cer, într-o noapte senină, și vezi mii de stele și de planete, dă-ți seama că foarte puțin se petrece pe cele mai multe dintre ele. Chestiile importante sunt cu mult, mult mai departe.
  36. Într-o bună zi umanii vor locui pe Marte. Dar nimic de acolo nu va fi mai captivant decât o singură dimineață cu cerul acoperit cu nori de pe Pământ.
  37. Nu încerca tot timpul să fii cool,indiferent, rece. Tot universul e rece. Fărâmele călduțe sunt cele care contează.
  38. Walt Whitman avea dreptate cel puțin în legătură cu un lucru. O să te contrazici pe tine însuți. Ești mare. Conții mulțimi întregi.
  39. Nimeni nu are vreodată cu totul dreptate despre nimic. Niciunde.
  40. Toți suntem o comedie. Dacă oamenii râd de tine, atunci ei nu prea înțeleg bancul care sunt ei înșiși.
  41. Mintea ta e deschisă. N-o lăsa niciodată să devină încuiată.
  42. Într-o mie de ani, dacă oamenii vor supraviețui atât de mult, tot ce știi va fi infirmat. Și înlocuit cu mituri și mai mari.
  43. Totul contează.
  44. Ai puterea de a a opri timpul. O faci sărutând pe cineva. Sau ascultând muzică. Apropo, muzica e modul în care vezi lucruri pe care nu le poți vedea altfel. Este cel mai complicat lucru pe care îl aveți. E o super-putere. Ține-o tot așa cu chitara bas. Ești bun la asta. Intră într-o trupă.
  45. Prietenul meu Ari a fost unul dintre cei mai înțelepți umani care au trăit vreodată. Citește-l.
  46. Un paradox. Lucrurile de care nu ai neapărat nevoie pentru a trăi – cărțile, arta, cinematograful, vinul și așa mai departe – sunt exact lucrurile de care ai nevoie pentru a trăi.
  47. O vacă rămâne o vacă chiar dacă o redenumești carne de vită.
  48. Nu există două coduri morale care să se potrivească perfect. Acceptă diferitele nuanțe, câtă vreme nu sunt atât de ascuțite încât să te poată răni.
  49. Să nu-ți fie frică de nimeni. Tu ai omorât cu un cuțit de pâine un asasin extraterestru trimis din cealaltă parte a universului. Totodată, ai o lovitură de pumn tare grea.
  50. Într-un anumit moment, chestii rele se vor întâmpla. Să ai pe cineva de care să te ții tare.
  51. Alcool seara e foarte plăcut. Mahmurelile de dimineața sunt foarte neplăcute. Într-un anumit moment, va trebui să alegi: ori serile, ori diminețile.
  52. Dacă râzi, verifică dacă nu cumva vrei,cu adevărat, să plângi. Și viceversa.
  53. Să nu-ți fie niciodată frică să spui unei persoane că o iubești.Există lucruri în neregulă cu lumea ta, dar excesul de iubire nu este unul dintre ele.
  54. Fata aceea cu care ești la telefon acum… Vor mai fi și altele. Dar sper că e drăguță.
  55. Nu sunteți singura specie de pe Pământ dotată cu tehnologie. Uită-te la furnici numai! Ce fac ele cu rămurelele și frunzele e destul de uimitor.
  56. Mama ta l-a iubit pe tatăl tău. Chiar dacă ea pretinde că nu l-a iubit.
  57. Există o grămadă de idioți în specia voastră. Grămezi peste grămezi. Tu nu ești unul dintre ei. Ține-te bine!
  58. Nu lungimea vieții e aceea care contează. Ci profunzimea ei. Dar, în timp ce-ți scobești vizuina, păstrează soarele deasupra ta.
  59. Numerele sunt drăguțe. Numerele prime sunt frumoase. Înțelege asta.
  60. Supune-te capului tău. Supune-te inimii tale. Supune-te instinctului tău. De fapt, supune-te tuturor, cu excepția ordinelor.
  61. Într-o bună zi, dacă vei ajunge într-o poziție de putere, spune-le oamenilor asta: doar pentru că puteți, asta nu înseamnă că și trebuie. Există o putere și o frumusețe în conjecturile nedemonstrate, buzele nesărutate și florile neculese.
  62. Fă focuri. Dar numai metaforic. Asta dacă nu cumva ți-e frig și e un loc sigur. Caz în care: fă focuri.
  63. Nu tehnica e importantă, ci metoda. Nu cuvintele, ci melodia.
  64. Fii viu! Asta este datoria ta supremă pe această lume.
  65. Să nu crezi că știi. Să știi că tu crezi.
  66. În timp ce o gaură neagră se formează,creează o explozie imensă de radiații gamma care orbește galaxii întregi cu lumina ei și distruge milioane de lumi. Tu poți să dispari în orice secundă. În aceasta. Sau în aceasta. Sau în aceasta. Asigură-te, pe cât de des posibil, că faci ceva ce ai fi fericit să mori făcând.
  67. Războiul chiar este răspunsul. Numai că la întrebarea greșită.
  68. Atracția fizică este, înainte de toate, denatură glandulară.
  69. Ari credea că noi toți suntem o simulare. Materia e o iluzie. Totul e silicon. S-ar putea să fi avut dreptate. Dar emoțiile voastre? Ele sunt solide.
  70. Nu tu ești de vină. Ei sunt. (Nu, pe bune. Așa-i.)
  71. Plimbă-l pe Newton ori de câte ori poți. Îi place să iasă din casă. Și este un câine minunat.
  72. Cei mai mulți umani nu se prea gândesc prea mult la diverse lucruri. Ei supraviețuiesc gândindu-se doar la trebuințe și dorințe. Dar tu nu ești unul dintre ei. Fii atent!
  73. Nimeni nu te va înțelege. Și, în cele din urmă, nici nu-i așa de important. Ce e important e că tu te înțelegi pe tine.
  74. Un quark nu e cel mai mic lucru. Dorința pe care o vei avea pe patul tău de moarte – să fi muncit mai din greu –, acela este cel mai mic lucru. Pentru că nu va fi acolo.
  75. Politețea este, adesea, doar frică. Bunăvoința este întotdeauna curaj. Dar să ții la cineva este ceea ce te face uman.Ține mai mult la alții și vei deveni mai uman.
  76. În mintea ta, schimbă numele tuturor zilelor cu sâmbătă. Și schimbă numele muncii cu joacă.
  77. Când te uiți la știri și vezi membri ai speciei tale în necaz,să nu crezi că nu ai putea face nimic. Dar să știi că acest lucru nu se realizează doar uitându-te la știri.
  78. Te scoli. Îți pui hainele pe tine. Și apoi îți pui personalitatea pe tine. Alege cu înțelepciune.
  79. Leonardo da Vinci nu a fost unul dintre voi. A fost unul dintre noi.
  80. Limba este un eufemism. Iubirea e adevărul.
  81. Nu poți găsi fericirea căutând un sens al vieții. Sensul e doar al treilea lucru în ordinea importanței. Vine după a iubi și a fi.
  82. Dacă tu crezi că ceva e urât, uită-te mai atent. Urâțenia e doar un eșec de vedere.
  83.  O oală observată nu va fierbe niciodată. Asta-i tot ce trebuie să știi despre fizica cuantică.
  84. Tu ești mai mult decât suma particulelor tale. Și asta chiar e o sumă frumușică.
  85. Evul Întunericului nu a luat niciodată sfârșit. (Dar să nu-i spui asta mamei tale.)
  86. Să îți placă, de fapt, ceva înseamnă să îl jignești. Iubește-l sau urăște-l. Fii pasionat, înflăcărat. Pe măsură ce civilizația avansează, la fel face și indiferența. E o boală. Imunizează-te împotriva ei cu ajutorul artei. Și al iubirii.
  87. Materia întunecată e necesară pentru a ține la un loc galaxiile. Mintea ta e o galaxie. Cu mai mult întuneric decât lumină. Dar lumina îi dă valoare.
  88. Ceea ce vrea să spună: să nu te sinucizi. Chiar și atunci când întunericul e total. Să știi, mereu, că viața nu e imobilă. Timpul e spațiu. Te miști printre galaxii. Așteaptă să apară stelele.
  89. La nivel subatomic, totul este complex.Dar tu nu trăiești la nivel subatomic. Tu ai dreptul să simplifici. Dacă nu o vei face, vei înnebuni.
  90. Dar să știi asta: bărbații nu sunt de pe Marte. Femeile nu sunt de pe Venus. Să nu cazi în capcana categoriilor. Toți sunt toate. Fiecare ingredient din interiorul unei stele este și în interiorul tău, și fiecare personalitate care a existat vreodată concurează în mintea ta pentru a primi rolul principal.
  91. Ai noroc să fii viu. Trage aer în piept și lasă-te pătruns de minunile vieții. Să nu accepți niciodată ca pe ceva dat,indiscutabil, nici măcar o singură petală a unei singure flori.
  92. Dacă vei avea copii și îl vei iubi pe unul mai mult decât pe altul, străduiește-te să îndrepți asta. Pentru că ei vor ști,chiar dacă iubirea va fi mai puțină doar cu un atom. Un singur atom e tot ce ai nevoie pentru a produce o explozie foarte mare.
  93. Școala e o glumă. Dar rabd-o, pentru că ești foarte aproape de sfârșitul ei și de poanta din final.
  94. Nu trebuie să fii profesor universitar. Nu trebuie să fii nimic. Nu forța lucrurile. Bâjbâie după drumul tău și să nu încetezi să bâjbâi până nu vei găsi ceva care să ți se potrivească. Poate că nu ți se va potrivi nimic. Poate că tu ești un drum, nu o destinație.Asta-i în regulă. Fii un drum! Dar asigură-te că e unul care să aibă ceva la care să te uiți pe fereastră.
  95. Fii bun cu mama ta. Și încearcă s-o faci fericită.
  96. Ești un om bun, Gulliver Martin.
  97. Te iubesc. Să-ți amintești asta.”

                       ”Povețe ia, dar judecă tu însuți.”                                                 – William Shakespeare

2 gânduri despre “Cartea mea preferată din 2018 – ”Umanii” de Matt Haig

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s