În momentul în care simți că ai nevoie de o pauză, cel mai înțelept lucru pe care ai putea să-l faci ar fi: să pui degetul pe hartă, iar destinația să fie locul unde s-a oprit degetul. În realitate, nu e chiar așa. Simplificare: sigur ai un loc unde îți dorești să mergi, prin apropiere, iar asta ar fi o ocazie foarte bună. Ei bine, exact așa am procedat.

Destinația mea „de vis” era Constanța, la distanță de doar câteva ore de mers cu trenul de Galați. Motivul pentru care țineam atât de mult să văd orașul Constanța era următorul: am fost de nenumărate ori la mare, în stațiuni (Neptun, Olimp, Mangalia, Saturn, Venus etc.), dar n-am ajuns niciodată în oraș propriu-zis. Din același motiv am fost anul trecut la Brașov, vizitasem multe stațiuni de la munte, dar nu ajunsesem în Brașov. Motivului de mai sus i se adaugă și dorința de a vedea cazinoul. Deși, l-am văzut pe la știri „implicat” în diverse probleme legate de restaurare, nu ajunsesem să-l văd nicodată, până acum.

Iar, când am ajuns acolo, deși mi s-a spus să nu-mi fac speranțe că o să văd ceva prea frumos, decât o clădire lăsată în paragină, tot a fost UI-MI-TOR! Măreția acestei clădiri nu va apune niciodată, deși a cunoscut vremuri mai bune. Vă las pe voi să hotărâți dacă am dreptate din următoarele imagini:

Mistere, legende și povești foarte interesante plutesc deasupra Cazinoului, poate că sunt făcute doar pentru turiști ca să facă o impresie bună, sau poate chiar sunt adevărate, nu știu, dar îmi place să cred în ele. Despre ce vorbesc, puteți afla de aici: Legenda cazinoului din Constanța.

Cazinoul din Constanta este fără discuție emblema orașului. O clădire impunătoare care emană încă aerul perioadei sale de glorie, Cazinoul „veghează” țărmul Mării Negre de peste 130 de ani.

Față în față cu acest simbol se află și Acvariul din Constanța. Am intrat mai mult din cauza vântului care sufla cu putere și care îmi face urechile să vâjâie, dar nu am fost dezamăgită de ceea ce am găsit acolo.

Peștișori, mici și mari, colorați, în tonuri de gri sau alb, creaturi ale mării sau oceanelor, oricum, niște minunății.

Inaugurat cu mare fast pe data de 1 mai 1958, Acvariul din Constanța a fost pentru o lungă perioadă de timp prima și singura instituție publică de acest gen din țara noastră. Clădirea care găzduiește acvariul a fost construită la începutul secolului XX ca anexă a Cazinoului și a funcționat ca restaurant până la reamenajarea ei pentru destinația actuală . Spațiul expozițional al Acvariului este destinat prezentării expoziției permanente de faună și floră acvatică, dar și unor expoziții temporare cu diverse tematici legate de biologie, ecologie acvatică și pescuit marin.
De-a lungul timpului Acvariul din Constanta a adunat peste 100 de specii de pești și viețuitoare marine care aparțin unor zone geografice diverse. (sursa: www.litoralulromanesc.ro)

După ce am terminat de vizitat Acvariul, îmi propusesem încă o destinație, Muzeul de Artă Populară. „Acesta este amplasat în zona istorică a Constanței, la intersecția bulevardului Tomis cu strada Traian. Muzeul este găzduit de o clădire cu mare însemnătate pentru istoria orașului. Edificiul a fost construit în anul 1893 și a servit pentru o perioada de timp ca sediu al Primăriei, fiind denumit Palatul Comunal. De-a lungul timpului clădirea a avut și alte destinații, însă din anul 1975 găzduiește Muzeul de Artă Populară, o instituție culturală de frunte a Constanței.” (sursa: www.litoralulromanesc.ro)

Cel mai mult, în acest muzeu m-au fascinat costumele tradiționale ale diferitelor naționalități conlocuitoare din România.

Mai departe, am vrut să văd întregul oraș de sus, așa că am urcat în Marea Moschee din Constanța.

MOSCHEEA CAROL I, amplasată în Piața Ovidiu, este principalul edificiu de cult musulman din țară și totodată unul dintre cele mai frumoase monumente arhitectonice de pe meleagurile noastre. Lucrările de ridicare ale clădirii au început în 1910, la inițiativa regelui Carol I (motiv pentru care edificiul îi poartă numele) și au fost încheiate în anul 1913. Împărtășind un frumos și unic amestec de elemente arhitecturale egipteano-bizantine și românești, Moscheea Carol I este prima clădire din țara noastră pentru a cărei construcții a fost folosit betonul armat. Un element distinctiv al edificiului este imensa cupolă, construită din inovatorul material menționat mai sus. Deși specifică multor lăcașe de cult musulman, cupola este un element arhitectural de inspirație creștină, mai exact, bizantină. (sursa www.litoralulromanesc.ro)

După ce am coborât din Moschee a urmat un alt Muzeu de care auzisem și pe care îmi doream să-l vizitez.

Când am ajuns în Piața Ovidiu, acolo unde este amplasat Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, primul lucru care mi-a atras atenția a fost statuia lui Ovidiu, care avea și niște rânduri foarte interesante pe edificiu.

De la exterior Muzeul părea un loc sărăcăcios, dar când am intrat m-am minunat. Balustradele impunătoare, imensitatea clădirii, plăcile de marmură de pe jos, totul alcătuia tabloul unui Muzeu impunător. Iar când am pășit în camerele următoare am văzut lucruri uimitoare. Dacă ajungeți în Constanța vă recomand ca neapărat să mergeți aici, dar până atunci vă las câteva fotografii, care poate o să vă convingă de cele scrise mai sus.

MUZEUL DE ISTORIE NAȚIONALĂ ȘI ARHEOLOGIE din Constanța este unul dintre cele mai bogate muzee din România și a doua instituție de profil, ca mărime, după Muzeul Național de Istorie al României din București. Muzeul de Istorie Națională și Arheologie se mândrește cu un patrimoniu impresionat, format din peste 430.000 de obiecte care datează din paleolitic până în epoca modernă. Muzeul se diferențiază de instituțiile similare din alte județe prin faptul că, deși pune accent pe istoria Dobrogei, are o arie tematica națională.

Instituția adăpostește obiecte de origine greacă, romană, bizantină și medievală (unelte și arme din piatră, bronz și fier), ceramică, elemente arhitectonice antice (coloane, capiteluri, frontoane, decoruri, etc.), sculpturi antice, vase din sticlă, statuete din bronz, bijuterii, numismatică (colecția cuprinde monede din argint, bronz și aur, unele dintre ele fiind unice), icoane, documente, hărți, machete, fotografii, telegrame, reviste, obiecte ce au aparținut unor personalități ale începutului de secol XX, piese de mobilier și alte obiecte cu o mare încărcătură istorică. (sursa: www.litoralulromanesc.ro)

Cea mai uluitoare parte a acestei vizite a fost ultima secție a Muzeului care avea legătură cu anii comunismului. Așa am avut ocazia să văd multe obiecte și cadre reconstituite și să pot să-mi dau seama cum au trăit pe vremuri părinții și bunicii mei.

După atât de multe locuri și muzee vizitate am decis că era timpul să mă retrag, așa că am mers pe străduțe înapoi până la cazare, am tras un pui de somn, iar seara, la apus am ieșit pe plajă pentru a trage câteva cadre. Asta a ieșit:

***

După un somn odihnitor, a doua zi, am luat-o din loc. De data aceasta mi-am propus să vizitez Delfinariul și Microrezervația.

Sunteți fani delfini, lei de mare și alte animale acvatice sau nu? Atunci, dacă ajungeți în Constanța trebuie nepărat să vizitați Delfinariul și împrejurimile acestuia.

Delfinariul a fost inaugurat pe data de 1 iunie 1972, reprezentând la acea vreme primul muzeu de acest gen din România și din sud-estul Europei. În prezent, Delfinariul rămînâe singura locație din țara noastră în care vă puteți relaxa urmărind un spectacol extraordinar ai cărui protagoniști sunt delfinii, leii de mare și pinguinii. Vedetele Delfinariului constanțean sunt Peipei, Chen Cheng și Ni-Ni (un mascul și două femele), trei delfini aduși în 2010 din China. Starurile cu înotătoare execută giumbușlucuri pline de farmec în fiecare zi după un program bine stabilit, smulgând zâmbete și aplauze frenetice din partea spectatorilor prezenți. (sursa: www.litoralulromanesc.ro)

La sfârșitul reprezentațiilor am realizat cât de mult îmi plac creaturile marine, dar nu era ultima dată pe ziua aceea când aveau să mă impresioneze niște animăluțe.

Mai departe am mers în Microrezervație și parcă am intrat într-o altă lume.

MICROREZERVAȚIA din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii este un loc unic în Constanța. Inaugurată în anul 1985, Microrezervația se întinde pe o suprafață de cca 6 ha din care 2 ha reprezintă luciu de apă cu vegetație specifică. Acest obiectiv a fost creat din ideea de a oferi vizitatorilor o imagine cât mai completă asupra naturii dobrogene.
Patrimoniul muzeului cuprinde avifauna acvatică (pelicani, lebede, rațe și gâște sălbatice), avifauna terestră (păuni și fazani) și mamifere (mufloni, cerbi lopătari și căprioare), care se regăsesc în Rezervația Biosferei Delta Dunării și Rezervația Negureni. Mare parte din aceste exemplare sunt monumente ale naturii și specii rare cu o reprezentare tot mai redusă în stare liberă. (sursa: www.litoralulromanesc.ro)

Dacă vreți să faceți un tur complet al Microrezervației trebuie să alocați suficient timp acestui loc, mie mi-a luat o după-amiază întregă ca să mă bucur de aceste drăgălășenii.

Apoi, am mers un pic și prin centru unde am descoperit un Magazin de Cafea foarte mișto unde poți să bei o cafea și un ceai foarte savuroase. Iar fix alături era o librărie maaare și luminoasă pe care orice iubitor de cărți trebuie să o viziteze – Prăvălia cu Cărți.

A fost o aventură pe cinste și mă bucur că am reușit să văd și Constanța. Aș reveni oricând cu plăcere.

P.S.: Aproape toate fotografiile au fost făcute cu Samsung Galaxy S7, în afară de cele cu delfinii și leii de mare, care au fost făcute cu un aparat compact Sony.

„Povețe ia, dar judecă tu însuți.”

– William Shakespeare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s